Festival Teması 2021

4. İzmir GastroFest 2021: “Geleceğe Miras: Yaşayan Toprak…”

Her geçen yıl güçlenerek büyüyen İzmir GastroFest dördüncü yılında yine yurt içinden ve dışından gastronomi dünyasının ünlü isimlerini bir araya getiriyor.

İzmir’in ilk gastronomi festivali ‘İzmir GastroFest bölgeyi mutfağıyla tanıtmak, gastronomik değerleriyle ön plana çıkan, marka bir kent yapmak amacıyla 21 Ekim 2018’de ‘Göç’ temasıyla düzenlendi.

20 Ekim 2019’da ikincisi gerçekleşen Festival’in konusu ise ‘Pazarlar olarak belirlendi. Tarihi Alsancak Tren Gar’ı Pazar yerine dönüştü. Bilinçli üretim ve tüketim yapmamız gereken bir zaman diliminde yaşadığımız hatırlandı.

Geçen yılın teması ise ‘Yemek ve İletişim’di.

İzmir GastroFest ekibi olarak çağımızda her alanda iletişimin yolunun yemekten geçtiğini, disiplinler arası, insanlar arası, ülkeler arası en büyük iletişim aracı olduğunu düşündüğümüz için temayı ‘Yemek ve İletişim’ olarak belirlemiştik. Ancak pandemi koşulları gereği festivalimizi online olarak yaptık.

Bu yıl ise konumuz Geleceğe Miras: Yaşayan Toprak…

Toprağın gördüğü ciddi zarara rağmen, kendini yeniden inşa edebilme
gücüne olan inancımızla yaşayan bit toprağın hayatlarımızdaki önemini ve değerini ele almaya karar verdik.

Sektörün tüm paydaşlarıyla bir arada kurulacak Covid sonrası dünyanın, geride bıraktığımızdan daha iyi olmasını istiyoruz. Ancak ciddi değişikliklerin şart olduğunun da farkındayız ! Çevresel sürdürebilirlikten, küresel ısınmaya, küçük ölçekli tarımdan atıksız mutfağa geleceğimizle ilgili konuları tartıştığımız enerji ve umut dolu bir günde buluşmak üzere…

Amaç

Binlerce yıldır tarımın ilk başladığı bereketli topraklarda yaşayan şanslı
insanlar olduğumuzun farkındayız. Ancak dünyanın birçok farklı köşesinde
olduğu gibi bizi besleyen toprağa karşı hoyrat davrandığımız da bir başka
gerçek.

Oysa bugün dünyanın geleceğinin küçük ölçekli, sağlığı tehdit etmeyen
tarımda olduğunu iklim krizi de bize gösteriyor. İyi temiz adil gıdaya
ulaşmanın yolu da sürdürülebilir tarımdan geçiyor.

Ancak bugün tarımla uğraşanları desteklerken yüzyıllarca yaşadığı
topraklarda çiftçilik yaparken, umudunu yitirip göç etmek zorunda kalan,
küskünleri ve onların çocuklarını da unutmamak lazım.

Amacımız, yurt içinden ve dışından bu konuyla ilgili çalışan isimleri, şefleri, kanaat önderleri ile yeme-içme severleri bir sofra etrafında toplayarak bir kez daha toprağın sorunlarını ve neler yapmamız gerektiğini hatırlamak ve hatırlatmak…

Neden Gastrofest

Kimleri Bekliyoruz

Festivalde Neler Var?