With a degree in mechanical engineering and pedagogical formation, Filiz Hösükoğlu is a food culture writer and has presentations on traditional culinary cultures for national/international food symposiums. She consultants, guides and offers cooking lessons to food journalists, ccokbook writers and researchers on traditional Turkish cuisine. She contributed to the development of a guidebook on Turkey’s cultural heritage, which was third best in its category at the Paris Gourmand Book Awards in 2008. Ms. Hösükoğlu also has wide-ranging experience working on development and has worked as a consultant on several EU, UN, and INGO-funded projects on women’s entrepreneurship-empowerment, cultural heritage, in-migration, economic and social integration. She is the co-editor of the cookbook, “Cuisine of LIFE”, a unique collection of culinary treasures and wisdom stories on migration and settlement in Turkey.
SÜTLAÇ
Malzeme | Ölçü |
Un | 1 su bardağı |
Süt | 1 litre |
Pirinç | 1 çay bardağı |
TARİF :
- Pirinçler yıkanır ve 2, 5 su bardağı su ile tencereye alınır orta ateşte 10 dk pişirilir.
Süt ve toz şeker ilave edilir, 15 dk daha pişirilir. - Nişasta ve vanilya yarım çay bardağı su ile açılıp ilave edilir. Portakal kabuğu rendesi de eklenir. 5-6 dk daha pişirilip ocaktan alınır.
- Sıcakken kaselere alınır, bir süre dinlendikten sonra servisi yapılır.
YEMEK
Malzeme | Ölçü |
Un | 1 su bardağı |
Süt | 1 litre |
Pirinç | 1 çay bardağı |
TARİF :
- Pirinçler yıkanır ve 2, 5 su bardağı su ile tencereye alınır orta ateşte 10 dk pişirilir.
Süt ve toz şeker ilave edilir, 15 dk daha pişirilir. - Nişasta ve vanilya yarım çay bardağı su ile açılıp ilave edilir. Portakal kabuğu rendesi de eklenir. 5-6 dk daha pişirilip ocaktan alınır.
- Sıcakken kaselere alınır, bir süre dinlendikten sonra servisi yapılır.