Lalehan Uysal

Lalehan Uysal is a graphic designer, writer, environmental advocate, seed observer and the founder of Buğday Association for Supporting Ecological Living and Bomonti-Feriköy Ecological Farmers Market. İncapable of revealing the sound of seeds, she photographs them instead, wishing to make their voices heard. She defines her photographs as macrographic. Her first seed photographs exhibition consisting of Anatolian seeds premiered at the Oxford Symposium on Food and Cookery and continued to be exhibited in many different regions of Turkey featuring seed photographs specifically from those regions. About her exhibition titled “ For the Wolf, Bird, Bread and the Eye” she says “ I’m not opening an exhibition, I’m opening our eyes” The 3rd İnternational İzmir Gastro Fest will be her first virtual exhibition and will be featuring local seeds from the Aegean region of Turkey.

SÜTLAÇ

Malzeme Ölçü
Un 1 su bardağı
Süt 1 litre
Pirinç 1 çay bardağı

TARİF :

  1. Pirinçler yıkanır ve 2, 5 su bardağı su ile tencereye alınır orta ateşte 10 dk pişirilir.
    Süt ve toz şeker ilave edilir, 15 dk daha pişirilir.
  2. Nişasta ve vanilya yarım çay bardağı su ile açılıp ilave edilir. Portakal kabuğu rendesi de eklenir. 5-6 dk daha pişirilip ocaktan alınır.
  3. Sıcakken kaselere alınır, bir süre dinlendikten sonra servisi yapılır.

YEMEK

Malzeme Ölçü
Un 1 su bardağı
Süt 1 litre
Pirinç 1 çay bardağı

TARİF :

  1. Pirinçler yıkanır ve 2, 5 su bardağı su ile tencereye alınır orta ateşte 10 dk pişirilir.
    Süt ve toz şeker ilave edilir, 15 dk daha pişirilir.
  2. Nişasta ve vanilya yarım çay bardağı su ile açılıp ilave edilir. Portakal kabuğu rendesi de eklenir. 5-6 dk daha pişirilip ocaktan alınır.
  3. Sıcakken kaselere alınır, bir süre dinlendikten sonra servisi yapılır.