Özge Samancı geç dönem Osmanlı mutfak kültüründe modernleşme, Osmanlı Saray ve İstanbul Mutfak Kültürü alanında araştırmalar yapan bir yemek tarihçisidir. Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde bölüm başkanı olarak görev yapmakta ve gastronomi, yemek tarihi ve Türk mutfak kültürü alanlarında ders vermektedir. Samancı’nın 19. Yüzyıl İstanbul Mutfağı (Medyatik 2006) ve Türk Mutfağı (ed. Kültür Bakanlığı 2008); “ Food Studies In Ottoman-Turkish Historiography” gibi birçok kitap ve kitap bölümleri bulunmaktadır.
SÜTLAÇ
Malzeme | Ölçü |
Un | 1 su bardağı |
Süt | 1 litre |
Pirinç | 1 çay bardağı |
TARİF :
- Pirinçler yıkanır ve 2, 5 su bardağı su ile tencereye alınır orta ateşte 10 dk pişirilir.
Süt ve toz şeker ilave edilir, 15 dk daha pişirilir. - Nişasta ve vanilya yarım çay bardağı su ile açılıp ilave edilir. Portakal kabuğu rendesi de eklenir. 5-6 dk daha pişirilip ocaktan alınır.
- Sıcakken kaselere alınır, bir süre dinlendikten sonra servisi yapılır.
YEMEK
Malzeme | Ölçü |
Un | 1 su bardağı |
Süt | 1 litre |
Pirinç | 1 çay bardağı |
TARİF :
- Pirinçler yıkanır ve 2, 5 su bardağı su ile tencereye alınır orta ateşte 10 dk pişirilir.
Süt ve toz şeker ilave edilir, 15 dk daha pişirilir. - Nişasta ve vanilya yarım çay bardağı su ile açılıp ilave edilir. Portakal kabuğu rendesi de eklenir. 5-6 dk daha pişirilip ocaktan alınır.
- Sıcakken kaselere alınır, bir süre dinlendikten sonra servisi yapılır.