Festival Teması 2022

5. İzmir GastroFest 2022: “Geleceğe Miras II: H2o Tatlı Tuzlu Su Kaynaklarımız”

Her geçen yıl güçlenerek büyüyen İzmir GastroFest beşinci yılında yine yurt içinden ve dışından gastronomi dünyasının ünlü isimlerini bir araya getiriyor.

İzmir’in ilk gastronomi festivali ‘İzmir GastroFest bölgeyi mutfağıyla tanıtmak, gastronomik değerleri ile ön plana çıkan, marka bir kent yapmak amacıyla 21 Ekim 2018’de ‘Göç’ temasıyla düzenlendi.

20 Ekim 2019’da ikincisi gerçekleşen Festival’in konusu ise ‘Pazarlar olarak belirlendi. Tarihi Alsancak Tren Gar’ı Pazar yerine dönüştü. Bilinçli üretim ve tüketim yapmamız gereken bir zaman diliminde yaşadığımız hatırlandı.

Üçüncü yılın teması ise ‘Yemek ve İletişim’di. İzmir GastroFest ekibi olarak çağımızda her alanda iletişimin yolunun yemekten geçtiğini, disiplinler arası, insanlar arası, ülkeler arası en büyük iletişim aracı olduğunu düşündüğümüz için temayı ‘Yemek ve İletişim’ olarak belirlemiştik. Ancak pandemi koşulları gereği festivalimizi online olarak yaptık.

Geçen yılın konusu ise Geleceğe Miras: Yaşayan Toprak’tı. Toprağın gördüğü ciddi zarara rağmen, kendini yeniden inşa edebilme gücüne olan inancımızla yaşayan toprağın hayatlarımızdaki önemini ve değerini ele aldık.

Çevresel sürdürülebilirlikten, küresel ısınmaya, küçük ölçekli tarımdan atıksız mutfağa geleceğimizle ilgili konuları tartıştık. Geleceğe Miras’ı sadece toprakla sınırlayamayacağımızın, suyun da yaşamın olmazsa olmazı olduğu düşüncesinden yola çıkarak temamızı “Geleceğe Miras II: H2O – Tatlı ve Tuzlu Su Kaynaklarımız” olarak belirledik.

İklim değişikliği, kuraklık, suların ısınması ve hava kirliliği ekosistemi çökertiyor. Birçok tür tehlike altında. Bu yüzden de eğer gelecek kuşaklara üzerinde yaşanacak bir dünya bırakacaksak bunu acilen hangi önlemlerle alarak gerçekleştirebiliriz? Toprağı ve su kaynaklarımızı nasıl rehabilite edebiliriz? İnanıyoruz ki bugün bunları konuşmazsak bizden sonraki kuşaklara bize benzer bir yaşama şansı vermeyeceğiz…

Suyun ve su kaynaklarının soluduğumuz hava gibi tüm canlıların varlığını sürdürmesi için gerekli olduğundan hiç kimsenin şüphesi yok. Ancak kaynakların varlığı verili olarak alınıyor ve sürdürülebilir olduğu sanılıyor.

Oysa su kaynakları her geçen gün azalıyor, kirleniyor ve ısınıyor. Bu köklü değişim sadece kullananı değil içinde yaşayanı, faunayı da etkiliyor. Dünyada hala 1.3 milyar insanın temiz, içilebilir suya ulaşım imkanının olmadığını unutmamız gerekiyor.

İzmir GastoFest bu yıl konunun uzmanlarıyla bu sorunları işleyerek ve tartışarak sürdürülebilirliğe, geleceğe miras bırakmamız gereken denizlerimize ve su kaynaklarımıza dikkat çekmeyi hedefliyor. 

Hep birlikte, uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir gastronomik deneyim, umut dolu, keyifli bir gün yaşamak ve daha güzel bir geleceği kutlamak üzere GastroFest’e bekliyoruz…