İZMİR GASTROFEST

7. İzmir GastroFest 2024
‘Gıdanın Egemenliği’

Her geçen yıl güçlenerek büyüyen İzmir Gastro Fest’in yedincisiyle karşınızdayız.

İzmir’in ilk gastronomi festivali ‘İzmir Gastro Fest’ bölgeyi mutfağıyla tanıtmak, gastronomik değerleriyle ön plana çıkan, marka bir kent yapmak amacıyla 21 Ekim 2018’de ‘Göç’ temasıyla düzenlendi.

20 Ekim 2019’da ikincisi gerçekleşen Festival’in konusu ise ‘Pazarlar’dı. Tarihi Alsancak Tren Gar’ı Pazar yerine dönüştü. Bilinçli üretim ve tüketim yapmamız gereken bir zaman diliminde yaşadığımız hatırlatıldı.

2020 yılının teması ise ‘Yemek ve İletişim’di. Yine konusunun uzmanı dünyaca ünlü isimler ve şefler bir araya geldi. Ancak pandemi koşulları gereği festivalimizi bir ilke imza atarak 12 saat kesintisiz online yaptık.

2021 yılında tema Geleceğe Miras: Yaşayan Toprak’tı. Toprağın gördüğü ciddi zarara rağmen, kendini yeniden inşa edebilme gücüne olan inancımızla yaşayan toprağın hayatlarımızdaki önemini ve değerini ele aldık.

2022 yılında Geleceğe Miras’ı sadece toprakla sınırlayamayacağımızın, suyun da yaşamın olmazsa olmazı olduğu düşüncesinden yola çıkarak temamızı ‘Geleceğe Miras 2: H2O/ Tatlı ve Tuzlu Su Kaynaklarımız’ olarak belirledik.

2023 yılında ise kendini çok daha fazla hissettirmeye başlayan, sorundan krize evrilen iklim değişikliğinin dayattığı, global ve acil çözüm bekleyen konuları “Değişimin Öncüleri Şefler ve Gıdanın Geleceği” başlığı altında tartıştık.

Bu yıl da gıdayı üretenleri, dağıtanları ve tüketenleri gıda sistemleri ve politikalarının merkezine koyan, sürdürülebilir yöntemlerle, sağlıklı gıda üretme ve kendi gıda, tarım sistemlerini tanımlama olarak özetleyebileceğimiz ‘Gıdanın Egemenliğini’ tartışmak üzere bir araya geliyoruz.

‘Gıda Egemenliği’ kavramı ilk kez 1996 Dünya Gıda Zirvesinde uluslararası çiftçi örgütü La ViaCampesina tarafından insanlığın sürdürülebilir, ekolojik yöntemlerle üretilen sağlıklı gıdaya sahip olma, kendi tarım sistemlerini belirleme hakkını tanımlamak üzere kullanılmıştı.